zaterdag 2 januari 2016

Peterselie bewaren

Het is misschien een beetje een rare tijd om het nu te hebben over het bewaren van kruiden, maar zoals jullie misschien in het filmpje van vorige week gezien hebben, heb ik nog een hele bos peterselie in de tuin staan.
En die wilde ik oogsten voordat het toch nog toevallig begint te vriezen.
Normaal gesproken hang ik de meeste kruiden op in bosjes om te drogen, maar dat is in de zomer.
Het is op het moment zeer vochtig weer en dat is niet zo ideaal als je kruiden wilt drogen, dus heb ik besloten om de peterselie in te vriezen.
Allereerst plukken we de blaadjes van de steeltjes en wassen we de peterselie.
De gemakkelijkste manier om het in te vriezen is in diepvries zakjes, daarvoor is het niet erg als er nog wat water aan de peterselie hangt. 
De blaadjes gewoon in hun geheel in het zakje stoppen en in de diepvries leggen, wanneer je ze wilt gebruiken sla je een paar keer met een vuist op het zakje met bevroren peterselie om de blaadjes in kleine stukjes te breken.
Nu kun je er zoveel uit halen als je nodig hebt en de rest terug in de diepvries doen.
Het nadeel van deze manier is dat je wegwerp zakjes gebruikt en dat is natuurlijk niet zo goed voor het milieu, maar er bestaan ook biologisch afbreekbare zakjes die je hiervoor kunt gebruiken.

Een andere manier om de peterselie in te vriezen is in herbruikbare bakjes, bijvoorbeeld afsluitbare plastic bakjes of inmaak potjes.
Hiervoor moet je zorgen dat je de peterselie na het wassen goed afdroogt en in stukjes snijdt. 
Vervolgens kun je ze invriezen.

Je kunt ook de peterselie drogen in de oven of een voedseldroger.
Om de peterselie in de oven te drogen, verspreidt je de blaadjes op een bakblik met een stukje bakpapier eronder.

Zet de oven op 35c en steek iets tussen de ovendeur zodat die op een kier blijft staan, zoals bijvoorbeeld een houten pollepel of een kurk. 
Af en toe kijken of het al droog is want het droogproces verschilt in tijd naargelang hoeveel vocht er in de kruiden zit.

Als de peterselie droog is kun je ze bijvoorbeeld in een inmaak potje doen, en als je er dan ook nog eens een zelf gehaakt strikje rond doet, heb je een heel leuk kadootje om weg te geven!

Het nadeel van drogen in de oven of voedseldroger is natuurlijk dat je stroom verbruikt, daarom wacht ik liever tot in de lente, dan kost het helemaal niks!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten