zondag 2 februari 2014

Het Begin

Geurende bloemen, overheerlijk fruit, groenten die je zo uit de tuin kunt plukken, een wolk van kleurige vlinders die vrolijk door de tuin fladderen.........zo stel ik me mijn droomtuin voor.
Maar er is een probleem........zover zijn we nog niet!

Dit is een blog over hoe mijn tuin evolueert van uitgemergeld maisveld tot biologische tuin.
In 2012 kwamen we hier wonen, de tuin was toen een half afgegraven maisveld, voor de bouw van het huis hadden we de bovenste laag aarde afgegraven en op een hoop achterin de tuin gelegd. 
Niet goed voor het bodemleven natuurlijk, maar noodzakelijk voor de bouw van ons huis.
Zo begon aldus mijn tuin, een stukje grond volledig uitgeput door jarenlange mono-cultuur en vervolgens helemaal ondersteboven gehaald door de bouw!

De eerste lente nadat we in ons huis waren ingetrokken, deed ik een verwoede poging tot een moestuin, maar helaas moest ik die plannen al snel opgeven. Er zat geen voeding in de grond, er waren geen insecten in de tuin, en er was een opvallend gebrek aan regenwormen. 

De groenten weigerden om te groeien, de composthoop deed niks, dat wil zeggen na een half jaar was er nog niks gecomposteerd, en de grond droogde ontzettend snel uit waardoor dat de kleine plantjes die ik toch had weten te ontkiemen het ook niet overleefden. Kortom onze tuin leek wel een soort woestijn.

Er moest iets gebeuren, dus zocht ik allerlei informatie op en al gauw kwam ik uit bij allerlei natuur-vriendelijke technieken die me ontzettend interesseerden. Ik leerde over square-foot gardening en perma-cultuur. Beide vond ik fantastisch en besloot in onze tuin een combinatie van die twee te maken.

Maar ja.......toen kwamen we bij het volgende probleem: groenbemesters, stikstof-planten en allerlei mineralen snufjes kosten geld, en dat was nu juist wat we niet hadden. Er zat dus niks anders op dan de natuur haar gang te laten gaan, want wie kan nu beter de vruchtbaarheid van grond herstellen dan moeder natuur?

Dus liet ik de rest van dat het beetje onkruid(gratis groenbemester) dat er wilde groeien staan en steeds als het een bepaalde hoogte had bereikt maaide ik het af en liet het liggen, of ik werkte het een beetje onder met wat paardenmest. 


Het jaar erop was er al duidelijk verbetering zichtbaar en kon ik zelfs op een klein stukje al een beetje moestuin aanleggen, we hadden zelfs al een hele kruiwagen aardappels kunnen kweken!

Er waren ook al veel meer soorten onkruid(een goed teken ondanks dat het vervelend is) en ook veel meer insecten in de tuin. We hadden zelfs regenwormen! De composthoop begon eindelijk te werken zodat ik afgelopen najaar al een stukje grond met compost kon bedekken.

Natuurlijk ziet onze tuin er nu nog steeds niet mooi uit, maar het begin is gemaakt! Door de zachte winter heb ik veel in de tuin kunnen werken en heb eindelijk een aanlegplan voor de tuin gemaakt. Ik ben helemaal achterin de tuin begonnen en werk langzaam naar voren toe (wegens dat de beste grond achterin ligt).
Ik heb twee nieuwe groentenbedden gemaakt en verreikt met gecomposteerde paardenmest, appelboompjes, vlier, braam, framboos, rode bes geplant. De groentebedden heb ik tijdelijk omlijst met overgebleven klinkers, ziet er niet zo mooi uit maar dan zien we in ieder geval waar we niet mogen lopen!

Dit is dus een meer-jaren project en alles wordt met zo min mogenlijk geld gedaan, veel planten stek ik, zoals bijvoorbeeld de klimop die ik langs het hek wil laten groeien.
Veel planten en alle groenten zaai ik zelf voor, dat betekend dat ik komende maand al tomaten plantjes moet voorzaaien in huis.

Een hele groene bedoening dus!
Ik zal regelmatig foto's van de tuin plaatsen met de nodige uitleg, updates over wat wel of niet werkt, tips en trucs en mijn enthousiasme over de natuur delen. Ook zal ik hier informatie zetten over wilde planten (immers dat wat wij onkruid noemen zijn de inheemse voorlopers van de gecultiveerde planten) en dieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten