zaterdag 6 februari 2016

Wat leeft er in mijn tuin?

We weten allemaal dat er nog al wat beestjes in en rondom de tuin leven, maar heb je ze wel eens van dichtbij bekeken?

Deze keer ga ik het hebben over naaktslakken.
De slak die ik gefilmd heb is een gevlekte akkerslak.
De naaktslak heeft geen zichtbaar huisje, maar heeft een kalkplaatje in zijn lichaam.

Wat ik heel leuk vindt aan deze beestjes is dat ze speciale ogen op stokjes hebben die ze kunnen intrekken bij gevaar. Met deze ogen kunnen de slakken niet zo heel erg goed zien, daarom hebben ze onder hun ogen ook nog een paar voelsensoren waarmee ze kunnen voelen en ruiken.
Deze slak vond ik bijzonder mooi omdat zijn lijf bijna doorzichtig is en de vlekken een echt kunstwerk vormen.

Deze slakken worden vooral gezien als plaag omdat ze graag jonge sla en andere groenten opeten. Ook bepaalde sierplanten vinden ze lekker zoals bijvoorbeeld hosta's.
Maar deze slakken eten ook een heleboel andere dingen, het zijn namelijk echte alles-eters, ze eten naast planten ook schimmels, paddenstoelen en uitwerpselen van dieren.

Nu voordat je uitbundig met giftige slakken korrels gaat strooien, bedenk je eerst even dat dit diertje een belangrijke voedselbron vormt voor bijvoorbeeld egels, vogels en reptielen.
Wanneer deze dieren een slak eten die juist vergiftigd is met slakkenkorrels gaan ze zelf ook dood.

Wanneer je nu echt hinder ondervindt van deze slakken, kun je ze beter vangen en bijvoorbeeld aan de kippen geven. Ze zijn het makkelijkst te vinden op regenachtige dagen en onder stenen.
Of laat je kippen of eenden los in de tuin lopen, die zoeken vanzelf de slakken op.(wel oppassen met je pas ingezaaide moestuin, want die woelen ze ook om!)

bron: wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten